Η πρόταση με τον διακριτικό τίτλο GrWheat είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης των επιχειρήσεων «Κυλινδρόμυλοι Χαλκιδικής Α.Ε.» και «Χαρένης Μιλτιάδης» με τους Ερευνητικούς Οργανισμούς Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/INEB), Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων / Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας / Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα και την ΕΜΕΤΡΙΣ ΑΕ που συνέβαλε με τη σύνταξη μελέτης εμπορικής αξιοποίησης των τελικών προϊόντων, που εντάχθηκε στην Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» Β΄ Κύκλος, συνολικού προϋπολογισμού 786.211,90 €.
Σκοπός του έργου GrWheat είναι η σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με την βιομηχανία τροφίμων έχοντας ως τελικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών εξειδικευμένων προϊόντων, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τη χώρα μας ποικιλίες σίτου. Ένα δυναμικό σχέδιο διαχείρισης του έργου και διάδοσης των αποτελεσμάτων θα οδηγήσουν στην επιτυχή υλοποίησή του.
Με τη συμβολή του ΕΠΑνΕΚ ενισχύεται σημαντικά η σύμπραξη των Επιχειρήσεων με τους Ερευνητικούς Οργανισμούς, αποφέροντας οφέλη τόσο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας όσο και στην Εφαρμοσμένη έρευνα μέσω των Πανεπιστημίων με τις Επιχειρήσεις.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ερευνητές, ακαδημαϊκοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο ρόλος των Περιφερειών στην προετοιμασία του παραγωγικού κλάδου της Χώρας έναντι της Κλιματικής Κρίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι συντελεστές του έργου παρουσίασαν τα αποτελέσματα σχετικά με την αξιολόγηση των ποικιλιών σίτου και αλεύρων και των παραγόμενων προϊόντων σε σχέση με τα παραγωγικά και διατροφικά τους χαρακτηριστικά. Όλοι οι παρευρισκόμενοι μεταξύ των άλλων είχαν τη δυνατότητα να γευθούν τα προϊόντα (ψωμί, κουλούρι, κριτσίνι) που παρήχθησαν στο πλαίσιο του έργου.